Beskrivning

Ove Kindvall, född 16 maj 1943 i Norrköping, är en svensk före detta fotbollsspelare, anfallare. Han är känd som en framgångsrik målskytt. Han blev svensk mästare 1963 och nederländsk mästare 1969 och 1971. Han fick Guldbollen 1966 och Svenska Dagbladets guldmedalj 1969.

Ove Kindvalls idol under ungdomsåren var Kurre Hamrin.

Han inledde sin framgångsrika fotbollskarriär i IFK Norrköping och Allsvenskan 1962 mot Degerfors, blev proffs i Feyenoord 1966, där han spelade i fem framgångsrika säsonger. Kindvalls största stund var när han avgjorde finalen i Europacupen för mästarlag 1970. Som spelare är han en legend för den nederländska storklubben. Under sina säsonger i Rotterdam spelade Kindvall 144 ligamatcher och svarade för 129 ligamål, ett anmärkningsvärt målsnitt.

Han återvände till Sverige och Norrköping 1971 innan han avslutade karriären i IFK Göteborg, där han spelade 1975-1977. De två första åren spelades i Division II, och säsongen 1976 svarade Ove Kindvall för 15 mål på 24 seriematcher för Göteborg. Kindvall avslutade karriären i Göteborg under klubbens allsvenska comeback-år 1977, då han gjorde tre mål på 21 matcher[3]. Totalt spelade Ove Kindvall 58 seriematcher för IFK Göteborg och gjorde då 30 mål. Han spelade sin sista allsvenska match för IFK Göteborg mot IFK Sundsvall 1977.

Kindvall debuterade i fotbollslandslaget mot Finland 1965, han var med i VM i fotboll 1970 i Mexiko och VM i fotboll 1974 i dåvarande Västtyskland. Han blev också stor hjälte då han avgjorde kvalmatchen mot Frankrike 1969 vilket säkrade avancemanget till 1970 års VM i fotboll. För detta belönades Kindvall med Svenska Dagbladets guldmedalj. Totalt spelade han 43 matcher i landslaget och gjorde 16 mål. Han spelade sin sista landskamp 1974 mot Nordirland i EM-kvalet.

Efter gymnasieutbildning arbetade han med försäljning, först på Kraftemballage ( nuvarande Smurfit Munksjö Packaging AB) och efter proffskarriären på Fiskeby AB i Norrköping. Enligt Kindvall var det erbjudande om ett stimulerande arbete snarare än fotbollen som lockade honom till Göteborg. Där arbetade han först på Volvo Fritid och sedan som ansvarig för Adidas kontor. Det var också Adidas som fick honom att flytta till Stockholm efter fotbollskarriären. Senare arbetade han under många år på nuvarande Svenska Spel i Stockholm, först på försäljningsavdelningen och sedan som sponsoransvarig för fotboll.

Han träffade sin fru Sylvia redan 1960 och de har varit gifta sedan 1966. De är föräldrar till Ulrika Kindvall, Niclas Kindvall och Tina Kindvall och Ove är bror till radiomannen Kaj Kindvall.

Idag tar vi det för givet att fotbollsmatcher på TV refereras av sportjournalister tillsammans med "experter". Enligt Bo Hansson var Ove Kindvall den förste "experten" när han tillsammans med Hansson på TV Sporten kommenterade VM i Argentina 1978 från studion i Stockholm. Ove fortsatte under flera år att kommentera för TV Sporten och senare också för TV 3.

Ove var också en duktig handbollsmålvakt, och 1961 spelade han SM-final för juniorer för Norrköpings AIS.

Invald i 2008 Svensk fotbolls Hall of Fame som nummer 29 vilket är inrättat av SFS/Sveriges Fotbollshistoriker & Statistiker och stöds av Svenska Fotbollförbundet.

Källa: Wikipedia. Youtube.