Beskrivning

Jonas Thern

Jonas Magnus Thern, född 20 mars 1967 i Falköping, är en svensk fotbollstränare och före detta fotbollsspelare, mittfältare.

Thern, som är uppvuxen i Kinnarp och Värnamo, var under 10 år nyckelspelare i landslaget och blev även nyckelspelare i sina klubbar. Thern kunde kombinera tuffare spel med lyckade framspelningar och anses som en av Sveriges bästa mittfältare genom tiderna.

Han är son till f.d. fotbollsspelaren Bo Thern och far till fotbollsspelaren Simon Thern.

Thern värvades som 17-åring från IFK Värnamo 1985 till Malmö FF av tränaren Tord Grip. Där blev Thern en del av den nya generationen spelare i laget tillsammans med Stefan Schwarz och Joakim Nilsson, och tränades av Roy Hodgson.

1985 blev det ett par inhopp på höger mittfält. Det var först året efter som Jonas Thern blev mer eller mindre ordinarie på den platsen. 1986 vann MFF Allsvenskan och Svenska cupen. Han var med om bägge. Inför säsongen 1987 tog han en innermittfältsplats och gjorde till sin egen.

I februari till slutet av april 1988 blev han utlånad och spelade 5 matcher i FC Zürich.

Han var med och vann allsvenskan 1987 och 1988, och SM-Guld 1988. Thern hjälpte också laget att ta ledningen efter fjortonde serieomgången innan han på sommaren 1989 gick till Benfica med Sven-Göran Eriksson. Kort efter flytten vann Thern Guldbollen 1989.

Thern spelade Europacupfinal mot Milan 23 maj 1990 men förlorade med 0-1, tillsammans med Mats Magnusson.

Sommaren 1992 gick Thern till Italien och Napoli. I Napoli var det främst Claudio Ranieri som låg bakom att Thern kom till Italien, då för en summa kring 4,8 miljarder lire (ca 2,5 miljoner kronor). Thern fick den otacksamma uppgiften att hjälpa till att fylla luckan för Diego Maradona som då hade lämnat klubben. Napoli slutade på elfte plats i Serie A, två poäng från nedflyttningsstrecket. Tränaren Ranieri fick sparken efter tionde omgången och ersattes av Ottavio Bianchi. Marcello Lippi blev ny tränare i Napoli och ledde laget till en sjätteplats i Serie A men klubben hade stora ekonomiska problem och sålde därför deras bästa spelare. Före VM 1994 skrev Thern på ett 3-årskontrakt med Roma och flyttade till Italiens huvudstad 2 veckor efter hyllningarna i Rålambshovspark

I Roma-dressen gjorde Thern sedermera 59 matcher och tre mål, på tre säsonger. Första säsongerna, ledda av Carlo Mazzone, tog laget sig som bäst till en 5:e plats i Serie A (med bland annat en ung Francesco Totti). Therns sista säsong gick sämre och Roma slutade på en 12:e plats i ligan. Först under Carlos Bianchi och Sergio Santarini, sedan under en annan blågul legendar, nämligen Nils ”Il Barone” Liedholm.

När kontraktet gick ut nobbade Thern engelska storklubbar som Liverpool och Arsenal och gick som Bosman-fall till Glasgow Rangers. Där blev han bl.a. klubbkamrat med Joachim Björklund, Paul Gascoigne och Brian Laudrup. Thern stördes av en knäskada under sin tid i Skottland, men spelade ändå 31 matcher och gjorde totalt 4 mål. Fansen på Ibrox minns fortfarande svensken, mycket tack vare ett drömmål mot Celtic 12 april 1998. Det blev bara en ligamatch sista säsongen 2 augusti 1998 mot Hearts. Thern lämnade sedan Skottland och flyttade hem till Värnamo, då han insåg att han inte skulle komma tillbaka efter en knäoperation.

Thern debuterade i det svenska landslaget 14 oktober 1987 i en träningsmatch mot Västtyskland. Thern spelade två av matcherna i OS-laget i Seoul i september 1988. I inledande matchen mot Tunisien blev han utvisad, och spelade igen mot Italien där Sverige åkte ut efter förlängning.

 

I VM 1990 i Italien var Thern lagkapten i Glenn Hyséns frånvaro i inledningsmatchen mot Brasilien. Thern ådrog sig en skada i matchen mot Skottland och missade den sista matchen mot Costa Rica.

Thern spelade alla matcherna i EM 1992 och var även lagkapten. Här blev samarbetet med före detta klubbkamraten från MFF och Benfica Stefan Schwarz en stor framgång på innermittfältet. Förbundskaptenen Tommy Svensson hade sett dem dominera mittfältet tillsammans i Benfica, då de slog ut ett Arsenal i storform i Europacupen i november 1991.

Thern var även lagkapten för Sveriges lag som tog brons i VM 1994. I åttondelsfinalen skadade Thern höger knä mot Saudiarabien. En ömmande ledkapsel tvingade honom att stå över kvartsfinalen mot Rumänien, och i semifinalen mot Brasilien blev han utvisad.

Sverige missade att kvala in sig till EM 1996 i England. Sverige missade även kvalet till VM-slutspelet 1998 i Frankrike, mycket på grund av två 0-1 förluster mot Österrike. I den första förlusten mot dem, kom ett bolltapp av Thern, som resulterade i ett avgörande mål av Herzog.

Therns sista landskamp blev VM-kvalmatchen mot Lettland 10 september 1997. Det blev totalt 75 landskamper.

Thern hade flyttat hem till Småland igen, till gården Herrestad utanför Värnamo och så småningom, till en ny karriär som tränare i sin gamla klubb IFK Värnamo. I september 2001 blev han tränare i allsvenskan och Halmstads BK, efter Tom Prahl, men Thern lämnade klubben i oktober 2003.

Han arbetade också som lärare på John Bauergymnasiet i Värnamo efter en sejour som lärare på John Bauergymnasiet i Malmö.

2004 startade Thern fotbollsakademin Calcio Academy. Som tränare med IFK Värnamo, låg Thern bakom mycket av avancemanget till Superettan 2010. Under 2014 flyttade akademin till Osby för ett samarbete med Osby kommun och Ekbackeskolan.

I juli 2016 i samband med att Janne Andersson blev ny svensk förbundskapten efter Erik Hamrén plockades även Thern in i ledarstaben och blev utsedd till scout åt det svenska landslaget. Med ett halvår kvar till VM 2018, valde 50-åringen att lämna sitt uppdrag. Anledningen var tidsbrist. Thern fick det helt enkelt inte att gå ihop med hans uppdrag för bland andra Fotbollsakademin.

I november 2016 kom han på deltid att ingå i tränarstaben och hade en övergripande roll i Landskrona BoIS ungdomsverksamhet när det gällde utbildning och stöd till ledare.Thern lämnade klubben redan i april året därpå.

I januari 2019 blev det klart att Thern skulle ta över som huvudtränare igen för IFK Värnamo. 2020 tog Thern laget upp till Superettan, efter bara en säsong blev Värnamo klart för allsvenskan 2020

Källa: Wikipedia. Youtube