3a5
3b56

Sverige-Ungern.

VM 1958
Match: Sverige - Ungern
Resultat: 2-1
Arena: Råsunda
Solna Stockholm
Publik: 38850
Domare: Mowat, Skottland
Artikelnummer: 3796
Beskrivning

Matchen mellan Sverige och Ungern under VM 1958 anses vara en av de mest minnesvärda och ikoniska fotbollsmatcherna i historien. Detta var en semifinalmatch som spelades den 24 juni 1958 på Råsunda fotbollsstadion i Solna, Sverige. Matchen drog en publik på över 50 000 åskådare och blev en uppvisning i fotbollskonst och spänning.

Ungern var vid den tiden ett av världens bästa fotbollslag och ansågs vara favoriter inför matchen. De hade en framstående generation spelare, inklusive Ferenc Puskás, Sandor Kocsis och Zoltan Czibor, som alla var välkända för sin teknik och målsinne. De hade också en imponerande obesegrad svit som sträckte sig över 32 matcher.

Sverige å andra sidan var värdnationen och hade en talangfull grupp spelare ledd av den legendariske Nils "Nisse" Liedholm. De hade imponerat i turneringen och visat upp en kombination av fysisk styrka och taktisk skicklighet.

Matchen började med ett enormt tempo där båda lagen visade upp sin offensiva skicklighet. Redan efter sex minuter tog Sverige ledningen genom Agne Simonsson, men Ungern svarade snabbt genom att kvittera genom József Bozsik. Under resten av matchen skapades flera chanser åt båda hållen, men båda lagens målvakter, Harry "Hacke" Svensson för Sverige och Gyula Grosics för Ungern, gjorde enastående räddningar för att hålla matchen oavgjord.

I den 80:e minuten inträffade en avgörande händelse. När den svenska forwarden Nils Liedholm tog emot bollen och sprang in i straffområdet, fälldes han av en ungersk försvarare och domaren blåste för straff. Agne Simonsson tog ansvaret och säkert satte bollen i mål, vilket gav Sverige en 2-1 ledning. Det var ett avgörande ögonblick som förändrade matchens dynamik och skapade en enorm spänning på läktaren.

Sverige höll emot de sista minuterna och vann till slut matchen med 2-1. Segern var historisk för Sverige, eftersom det var första gången de nådde en VM-final. Matchen betraktas också som en av de största överraskningarna i fotbollshistorien, eftersom Ungern var favoriter och hade inte förlorat en match på över fyra år.

Sverige gick vidare till finalen där de mötte Brasilien, men förlorade med 5-2. Även om de inte kunde ta hem VM-titeln, kommer matchen mellan Sverige och Ungern under VM 1958 alltid att vara ett episkt ögonblick i fotbollens historia. Det var en kamp mellan två starka lag, där Sverige stod upp mot en av fotbollsvärldens bästa nation

 

Sverige – Ungern. Kurre Hamrin tvåmålsskytt anfaller här Gyula Grosics, men han når inte bollen.

1/8 dels Final mellan Sverige - Ungern  12 juni 1958. Råsunda.  

Efter svidande förluster i de två första tävlingsmatcherna - 1-5 i Paris-VM 1938 samt 0-6 i Helsingfors-OS 1952 - fick Sverige sin revansch 1958 under VM på hemmaplan. (Youtube).

Då dröjde det en tveksam inledande kvart innan Sverige tog kommandot och Kurre Hamrin gav Sverige ledningen två gånger om. Men - en bränd svensk straff följdes kort därpå av en ungersk reducering och av ett bortdömt svenskt mål. Sverige kom i otakt och Ungern fick chans att visa upp sitt rappa passningsspel. Ett lysande svenskt försvarsspel, med flera fina räddningar av Kalle Svensson, satte emellertid stopp för ungrarna. Förlusten mot Sverige bidrog till Ungerns delade andraplats i gruppspelet, vilken särskildes genom omspel mot Wales. Ungern förlorade matchen, alltmedan gruppsegraren Sverige var på väg mot VM-silver. Källa: Wikipedia, Youtube

                       Sverige:                                   Ungern:                                   

                      1-0 Kurt Hamrin 34'             2–1 Lajos Tichy 78'              

                      2–0 Kurt Hamrin 56'                                  

                       Sverige                                  Ungern

                      1)  Karl Svensson                 1) Gyula Grosics                 

                      2)  Orvar Bergmark             2) Sandor Matrai                 

                      3)  Sven Axbom                   3) Lazlo Sarosi                    

                      4)  Nils Liedholm (K)           4) Ferenc Szojka                 

                      5)  Bengt Gustavsson         5) Ferenc Sipos                   

                      6)  Sigvard Parling               6) Pal Berendi

                      7)  Kurt Hamrin                    7) Karoly Sandor                

                      8)  Bror Mellberg                 8) Dezso Bundzsak             

                      9)  Agne Simonsson           9) Josef Bozsik                   

                      10) Gunnar Gren                 10) Lajos Tichy                  

                      11) Lennart Skoglund         11) Mate Fenyvesi