Publik: 51500
Domare: Istvan Zsolt, Ungern
Artikelnummer: 3800
Beskrivning

Fritz Herkenrath boxar bort bollen framför anfallande Kurt Hamrin medan Nacka Skoglund tittar på.

Semifinal mellan Sverige - Västtyskland 24 juni 1958. Nya Ullevi Göteborg.

Till semifinalen rådde verklig fotbollsfeber i Sverige, och biljetterna till Ullevi var dyrgripar. Den exakta publiksiffran blir nog aldrig klarlagd, bland släpptes flera hundra biljettlösa tillresta tyskar in på ståplats av bussiga lokalarrangörer (mot uppvisande av pass!). Sverige ställde upp med samma lag som besegrat Sovjet.

Västtyskland var regerande världsmästare och ett fruktat lag, inte minst för sin fysiska spelstil. Vägen till semifinal hade varit besvärligare än väntat, efter svaga matchinledningar hade tyskarna bara fått oavgjort mot Nordirland och Tjeckoslovakien. I kvartsfinalen avfärdade man dock enkelt Jugoslavien med 1–0, och formen tycktes vara stigande.

I semifinalen fick tyskarna en perfekt start, då man väntade ut den svenska anstormningen första kvarten och sedan gjorde mål på sin första riktiga kontring. Uwe Seeler hann upp en brant boll och serverade ett perfekt inlägg till Hans Schäfer, som avslutade med en sträckt vrist upp i nättaket bakom en chanslös Kalle Svensson.

Svenskarna lät sig inte nedslås, utan fortsatte anfalla. "Nacka" missade ett friläge bara minuter efter tyskarnas mål, men tog revansch strax därefter. "Nacka" snappade upp en chansboll från Liedholm, och drog på ett pressat skott precis invid vänstra stolproten.

Efter kvitteringen var matchen ytterst jämn, fram till den matchavgörande händelsen i 62: a minuten. Den tyske vänsterbacken Erich Juskowiak blev utvisad, efter en eftersläng i form av en kraftig spark på en halvliggande Kurre Hamrin. Vild diskussion uppstod, och först när lagkamraterna Walter och Schäfer släpat den ursinnige Juskowiak av planen kunde matchen återupptas.
Tyskland fortsatte skapa hyperfarliga chanser med bara 10 man på planen men när Walter under några minuter tvingades linka av planen efter en kollision med Parling, så lyckades svenskarna samla sig och fick grepp om bollen och matchen. Med knappt 10 minuter kvar att spela kom det förlösande målet till 2–1.
"Nacka" vann boll långt ner på egen planhalva, ruschade 30 meter och passade Hamrin, som förlängde till Gunnar Gren som sköt direkt i steget. Det stenhårda skottet satt i krysset, träffade målets innerstag och for ut med sådan kraft att få åskådare hann uppfatta att bollen varit inne. Grens mål hade förmodligen blivit legendariskt, om nu inte Kurre Hamrin bara minuter senare gjort ett än mer minnesvärt mål. (Youtube)

Hemma i Tyskland var det upprörda känslor efter matchen, man ansåg att domaren varit politiskt färgad samt att den svenska publiken varit osportslig i sitt högljudda och hejaklacksledda jubel. De tyska spelarna och lagledningen tog dock förlusten med fattning, och lyckönskade Sverige inför finalen. Källa: Wikipedia Youtube.

Sverige:                                            Västtyskland:

1-1 Lennart Skoglund 33'           0–1 Horst Schäfer 29'

2–1 Gunnar Gren 80'

3–1 Kurt Hamrin 87'