Dick 1a9
Dick 1b6
IMG_20220208_0014 - kopia
dick
IMG_20220208_0014
IMG_20220208_0015

England. Dick Richardson

England
Rekordmagasinet 1962
Nummer: 30
Artikelnummer: 281
Beskrivning

Dick Richardson föddes den 1 juni 1934–15 juli och dog 1999. Richardson var en tungviktsboxare från Maesglas området Newport, Monmouthshire, Wales. Han höll den europeiska tungviktstiteln från mars 1960 till juni 1962. Sammantaget vann han 31 av sina 47 professionella matcher och förlorade 14 med två oavgjort. Han var en av en kvartett av brittiska tungvikter på 1950- och början av 1960-talet, tillsammans med Henry Cooper, Joe Erskine och Brian London, som höll ut möjligheten till en utmaning för en tungviktig världsmästare.

Richardson besegrade ett antal topptungviktare i sin karriär, inklusive; Karl Mildenberger, Bob Baker, Brian London och Hans Kalbfell

Han föddes Richard Alexander Richardson men var känd som Dick. Han var 191 cm lång och vägde ungefär 91 kg. Han hade några amatörkampar innan han kallades till sin nationella tjänst 1953. Han tjänstgjorde i Royal Army Service Corps där han blev boxningsmästare. Men han blev misshandlad i mästerskapen i boxning av Brian London, senare för att bli brittisk mästare för tungvikt i boxning och kämpade under sitt riktiga namn Harper. Han blev professionell 1954, hanterades av Wally Lesley och utbildades av Johnny Lewis vid ett gym i Blackfriars, London. I september 1954 förlorade han sin första professionella match på poäng mot Henry Coopertvillingbror George kämpar under namnet Jim Cooper. Han hämnade detta nederlag i mars 1955 med en teknisk knockout i andra omgången.

Richardson började bygga upp en imponerande lista med segrar, många av dem inom fjärran. I maj 1956 kämpade han mot den walisiska tungvikten Joe Erskine på Maindy Stadium, Cardiff, framför 35 000 fans. Trots att han slog ner Erskine i omgång fem, förlorade Richardson på poäng. Richardson fortsatte att leta efter motståndare av högre klass och i oktober 1956 kämpade han med den före detta världsmästaren Ezzard Charles i en kamp som blev en fars när amerikanen diskvalificerades i omgång två för ihållande innehav. Han nästa slogs världsklass kubanska, Nino Valdes i december 1956 men var tvungen att gå i pension i den åttonde omgången.

Richardsons första titelkamp var för Commonwealth (British Empire) Heavyweight Titel mot innehavaren, jamaicanern, Joe Bygraves, i Cardiff i maj 1957. Kampen, över femton omgångar var oavgjort och Bygraves behöll sin titel.

I oktober 1957 blev Richardson lätt utpekad i en kamp mot den framtida världsmästaren i lätt tungvikt Willie Pastrano. Hans karriär tycktes hänga när han slogs av Henry Cooper i september 1958, på en teknisk knockout i femte omgången, och förlorade också mot Joe Erskine på poäng i juni 1959.

I mars 1960 matchades han emellertid mot den tyska boxaren Hans Kalbfell om den lediga europeiska tungviktstiteln. Han hade tidigare slagit Kalbfell i fyra omgångar, i Porthcawl, och han vann denna match, som hölls i Dortmund, Tyskland genom en teknisk knockout i den trettonde omgången. Kalbfell nederlag framkallade ett upplopp bland de tyska fansen, och Richardson behövde en poliseskort för att nå hans omklädningsrum.

Richardson försvarade sin europeiska titel i augusti 1960 mot Brian London i Porthcawl och vann genom en teknisk knockout i åttonde omgången. Detta resultat provocerade ett slagsmål, när Londons far och bror, med Richardsons bröder som kom in för att försvara när Londons invaderade ringen för att protestera mot att Richardson hade använt hans huvud för att öppna ett snitt på sin motståndare.

Richardson vann också en returkamp mot Hans Kalbfell i Dortmund i februari 1961 och fick ett poängbeslut.

Richardson vann nästa försvar av sin titel, i februari 1962, mot tysken Karl Mildenberger genom en förvånande knockout i första omgången. Kampen hölls i Dortmund. Mildenberger skulle slåss mot Muhammad Ali om världstitteln flera år senare.

Richardsons fjärde försvar av hans titel var i juni 1962 mot den hårda lagning svensk, Ingemar Johansson. Johansson hade varit världsmästare i tungvikt efter att ha slagit Floyd Patterson, men hade sedan förlorat titeln till Patterson i juni 1960. Kampen hölls i Göteborg, Sverige framför 50 000 åskådare, och Richardson slogs ut i åttonde omgången.

Richardsons sista kamp var i mars 1963, när Henry Cooper försvarade sina brittiska och Commonwealth-tungviktstitlar mot honom på Wembley. Richardson slogs ut i femte omgången.

Richardson gick i pension vid den tidiga åldern 28 och drev en liten slaktkedja i Surrey. Dick Richardson, erbjöd råd till Newport Heavyweight David Pearce. Dick trodde att om David hade undertecknat med en promotor från London skulle han ha blivit världsmästare. David skulle inte lämna sin far på grund av sin lojalitet [1] Han dog av cancer den 15 juli 1999, 65 år gammal. Han var gift med Betty Richardson med en son, Gary och en dotter Lyn, från vilken han har sex barnbarn.

I sina 47 professionella matcher vann han 31 (24 på knock-outs) och förlorade 14 (4 på knock-outs). Två av hans anfall drogs.
Källa: Wikipedia, Youtube.