Gyula Grosics 1a
Gyula Grosics 1b
Gyula Grosics 1c
Gyula Grosics 1d
Gyula Grosics 1e
Gyula Grosics 1f

Ungern. Gyula Grosics

Rekordmagasinet 1958
Nummer 16
Artikelnummer: 2539
Beskrivning

Gyula Grosics, föddes den 4 februari 1926 och dog den 13 juni 2014. Grosics var en ungersk fotbollsmålvakt som spelade 86 gånger för det ungerska fotbollslandslaget och var en del av 1950-talets " guldlag ". Han ansågs vara en av de största målvakterna genom tiderna och ansågs vara den första målvakten som spelade som sopvakt . Grosics fick smeknamnet "Black Panther", eftersom han bar svarta kläder när han spelade. Han vann en guldmedalj i fotboll vid olympiska sommarspelen 1952 .

Gyula Grosics föddes den 4 februari 1926 i Dorog , Ungern. Under uppväxten uppmuntrade hans mamma honom att bli präst. Istället började Grosics sin professionella fotbollskarriär i Dorog och spelade för Dorogi Bányász 1943. Under andra världskriget kämpade han kort för axeln och tillfångatogs av amerikanska styrkor. 

1947 gjorde Grosics sin debut med Ungerns fotbollslandslag . Med de ganska korta Grosics i målet startade laget en obesegrad rad 1948 som skulle pågå fram till fotbolls-VM 1954 . 1949 försökte han hoppa av och greps. Han anklagades för spionage och förräderi av underrättelsetjänsten och sattes i husarrest . Anklagelserna lades så småningom ner på grund av brist på bevis, men Grosics blev avstängd från landslaget i två år. Men efter ett år återvände han till landslaget. Han gick också med i Budapest Honvéd FC 1950. 

1952 ledde Grosics laget till OS-guld. 1953 slog Ungern England i en match som kallades " Århundradets match ". Ungern vann med 6–3 och blev det första laget utanför de brittiska öarna som slog England på hemmaplan. Han valdes ut som målvakt för 1954 års världscups All Star Team.

Ungern gick in i fotbolls-VM 1954 på en fyra år lång obesegrad rad och som tunga favoriter. Laget förlorade dock i finalen 3–2 mot Västtyskland , ett lag de besegrade med 8–3 i gruppspelet. Grosics valdes ut som turneringens målvakt. År 1954 hade Ungern noterat 42 segrar med Grosics i mål, 7 oavgjorda och bara en förlust. Under den ungerska revolutionen 1956 flydde Grosics och hans familj landet och försökte starta ett nytt liv. De tvingades dock återvända. Grosics överfördes sedan till Tatabánya Bányász SC .

Landslaget gick i förfall, men gjorde VM 1958 och 1962 med Grosics i mål. När han förbjöds att flytta till Ferencvárosi TC efter säsongen 1962 av det kommunistiska ungerska sportministeriet , drog han sig tillbaka. Totalt spelade Grosics 86 matcher för landslaget. Han spelade i 390 Ungerns första divisionsmatcher. 2011 uppkallades fotbollsstadion Tatabánya efter honom.

Grosics är krediterad för att ha utvecklat spelstilen " sweeper-keeper ", där målvakten kan fungera som en extra försvarare när det behövs. Detta gjorde det också möjligt för hans lagkamrater att pressa djupt på motståndarnas planhalva, plus att Grosics villighet att komma ut och utmana motståndare angripare fick dem att missa skott på nätet. Källa: Wikipedia