Jair a
Jair b

Brasilien. Jair

Brasilien
VM 1950
Gradering: 2.5
Kondition: GD+
Certifierings nummer: 7732533
Certifieringsorgan: SGC
Artikelnummer: 296
Beskrivning

Jair da Rosa Pinto föddes den 21 mars, 1921 och dog den 28 juli 2005), eller helt enkelt Jair, var en sammanslutning fotbollsspelare som spelade offensiv mittfältare - en av de ledande brasilianska fotbollsspelare av 1940-talet och 1950-talet, som är bäst ihågkommen för sin prestation i Brasilien 's FIFA World Cup 1950 (Youtube). Jair da Rosa spelade vanligtvis som en insida-framåt och kändes för sin spelstil och var mest känd för sin takt och tekniska förmåga.

Född 21 mars 1921 i Quatis, Rio de Janeiro, började Jair sin karriär som vänsterkantspelare i Madureira (i Rio) 1938. Han debuterade för Brasilien trupp bara två år senare, den 5 mars 1940, i ett nederlag på 6–1 mot Argentina, även om Jair gjorde mål - den första av 24 var han som gjorde mål för Brasilien.

Det brasilianska laget presenterade regelbundet Jair under hela 1940-talet, eftersom hans klubbkarriär ledde honom först till Vasco da Gama, sedan till Flamengo - kvar i Rio. Hans största ögonblick under denna tid var dock 1944, när han gjorde ett hattrick mot Uruguay, i en vänskapsmatch på São Paulo. Uruguay skulle komma tillbaka för att hemsöka honom senare, men Jair måste ha tyckt om att spela dem under 1940-talet, eftersom han gjorde två dubblar mot La Celeste Olímpica 1946 och en annan 1949 - året Brasilien vann Copa America med Jair som gjorde (igen) två mål i andra etappen av finalen, en 7–0 seger mot Paraguay.

Det var året därpå, 1950, som Jairs talanger uppskattades på världsscenen när FIFA höll sin VM-turnering i Brasilien. Tillsammans med Zizinho och Ademir hjälpte Jair till att leda Brasiliens lag genom turneringen med stor framgång. De spelade med tempo, färdigheter och var dödliga framför målet och vann vänner världen över med sitt attackerande spel - gjorde 22 mål i 6 VM-matcher - innan de föll till Uruguay i en match som i själva verket var VM-finalen - ett spel där Jair träffade stolpen under Brasiliens tidiga dominans, men inte kunde göra något för att hindra Uruguay att återhämta sig från ett tidigt mål för att segra 2–1 och skicka de 200 000 fansen i Maracana Stadium, som hade byggts speciellt för VM, hem besviken.

Fotboll har alltid haft särskild betydelse i Brasilien, faktiskt, berömde den brasilianska författaren Nelson Rodrigues att säga om spelet " Överallt har sin oåterkalleliga nationella katastrof, ungefär som en Hiroshima. Vår katastrof, vår Hiroshima, var Uruguays nederlag 1950 " - det var ett så förödande nederlag att det ledde till att Brasiliens landslag bytte tröjor till dagens berömda gula och även nu kallas det "nederlaget" i Brasilien.

Jair citerades senare för att säga " Jag tar den förlusten till min grav ", och han fick verkligen tid att reflektera över nederlaget, kastat ut från den nationella sidan fram till januari 1956 - återvänder till en 2-spel-komo innan han ersattes av andra, större namn - och flyttade runt klubbarna i São Paulo - med längre, mer framgångsrika trollformler vid Palmeiras och Santos FC än klubbarna i São Paulo FC och Ponte Preta som han representerade senare i sin karriär innan han gick i pension 1963 , vid 42 års ålder.

När hans spelkarriär var över, tränade Jair ett antal lag, inklusive Santos, Palmeiras och hans första klubb, Madureira, och får kredit för att han under sin speltid på Santos hjälpte till att få den största spelaren av dem alla, Pelé, till Santos-teamet.

Jair dog av en lunginfektion den 21 juli 2005 vid 84 års ålder i Rio de Janeiro. Han spelade 39 matcher för det brasilianska fotbollslandslaget och gjorde 22 mål.

Den nuvarande presidenten i Brasilien, Jair Bolsonaro, föddes på hans 34-årsdag och är uppkallad efter honom. Källa: Wikipedia, Youtube.