Rune Idh 1a
Rune Idh 1b

IF Elfsborg. Rune Idh.

Vänsterinner
Artikelnummer: 5912
Beskrivning

Rune Idh föddes 1930 i Tidaholm som ett av fyra syskon. Liksom sina två äldre bröder sökte sig Rune till fotbollen; först till Tidaholms GIFs pojklag 1942 för att gå in i TGIFs A-lag 1948; laget spelade då i division 2. Säsongen 1949/50 tillbringade TGIF – och Rune Idh – i division 3, där han upptäcktes av Elfsborg i maj 1950. Idh debuterade i Elfsborg och allsvenskan den 29 augusti, mot Råå på Olympia. Idh stod för två av målen; Elfsborg vann med 3–1.

I oktober 1950 spelar Sverige landskamp mot Danmark, redan då en klassisk kraftmätning med prestige och nerver. När uttagningarna presenteras visar det sig att Rune Idh efter blott tre månader i allsvenskan tagits ut till B-landslaget. B-landskampen spelas på Idrætsparken i København den 15 oktober inför 20–25.000 åskådare. Idh har nu chansen att visa vad han går för, och det är ett tillfälle han inte tänker försitta. I den femte matchminuten lägger Palm en frispark för Sverige; bollen styrs mot Idh som kallt och med väldig kraft skjuter bollen i mål via ribban. Den danska målvakten är på väg ut men är helt chanslös. Rune Idhs lycka är gjord – eller...?

I all fotbollsstatistik sedan 1951 har ledningsmålet mot Danmark i B-landskampen 1950 tillskrivits Rune Rosén – felaktigt, enligt tillgängliga historiska källor. Fotbollshistorikern Tommy Wahlsten har rett ut vad som hände, hur felet uppstod. Vad felet fick för konsekvenser för Rune Idhs fortsatta karriär får vi däremot aldrig veta. Källa: Idrottsforum.org